Hogyan tovább Márki-Zay Péter?Mindenkit meglepett Márki-Zay Péter szereplése az előválasztáson, még minket is. Fogadni mertünk volna rá, hogy a DK nem fogja engedni, hogy ne Dobrev Klára legyen a közös miniszterelnök-jelölt. Tévedtünk. Illetve nem is biztos, hogy tévedtünk, talán Dobrevéknek nem is nagyon volt beleszólásuk. Talán egyszerűen csak Márki-Zay olyan réteget tudott megszólítani, amelyikről sokan azt sem gondolták, hogy létezik. Azokat, akik nem szeretnének újabb 4 év Fidesz kormányt, de ugyanakkor a Gyurcsány családot sem kívánják vissza. Olyan réteget, akik nem söpörnek le mindent kizárólag azért, mert azt a Fidesz csinálta.

Az is lehet, hogy Márki-Zay egyszerűen csak megtalálta a piaci rést, és pusztán a saját előremenetele érdekében mindenkit felhasznált. Mindenkinek odaszólt egy kicsit, és ebből mindenki azt hallotta meg, amit szeretett volna. Ráadásul ez még a Fidesznek és a DK-nak is tetszett. Igen ám, csak Péter elszabadult. Sokkal többen vágynak egy centrális képviseletre, mint azt gondoltuk volna. Nekünk, akik azóta hogy létrejöttünk egy ehhez hasonló képviseletről álmodunk, ez igazán örvendetes, még akkor is, ha mi magunk is alábecsültük Márki-Zay mozgósítási erejét.

Történelmi lehetőséghez érkezett Péter!

Övé a lehetőség, hogy leváltsa az ellenzéket, és talán a kormányt is. Hozzáteszem, a kormányváltásnak feltétele az ellenzék leváltása. Hogy ebből mi valósul meg, az csak rajta múlik. A labda nála pattog, ő dönti el, mit kezd vele.

Ha magára veszi az ellenzéki közös jelölt szerepét, és hagyja, hogy az ellenzéki pártok (hangsúlyozom, a pártok és nem a szavazók) magukénak vallják és abban a színben is tüntessék fel, akkor bukta lesz. Nem fog sem ellenzéket, sem kormányt váltani. Arról nem is beszélve, hogy ellenzéken belül talán már most több ellensége van, mint a kormányoldalon. Fel kell rá készülnie, hogy mindenféle vádak fogják érni. Ha az ellenzéki pártok esetleg mégis jól viselkednének, és támogatnák a választásokig, és még győznének is, akkor egy Jobbik-DK parlamenti többséggel kellene kormányoznia, ami eleve kizárná a jobb és baloldal közötti értékek mentén való hatalomgyakorlást. Ebben az esetben úgy kell majd táncolnia, ahogy Gyurcsányék fütyülnek. Ha nem, akkor félretolják. Láttunk már ilyet.

Mit tehet most, mit tennénk mi a helyében?

Az, hogy győzni tudott az előválasztáson, az egyértelműen bizonyítja, hogy még az ellenzéki szavazók egy jelentős része sem szeretné, hogy Gyurcsány bármilyen formában visszakerüljön a hatalomba. Nehéz helyzet, nehéz döntésekkel, és most elérkezik a színvallás ideje. Ha Márki-Zay valóban egy jobb és baloldalt egyformán képviselő kormányt szeretne, akkor a korábbi megállapodásokat felrúgva azonnal neki kell kezdenie megszervezni a saját csapatát. Ez a csapat csak makulátlan múltú emberekből állhat, és kell, hogy legyen köztük jobb és baloldali egyaránt, egyforma mértékben. Fel kell keresnie azokat a liberális, jobb és baloldali értelmiségieket, akik eddig a két politikai táborhoz való csatlakozást annyira kellemetlennek érezték, hogy inkább tartózkodtak a politikai szerepvállalástól. Sok ilyen ember van. Meg kell őket keresni, és egyszerűen semmissé kell tenni az előválasztás első fordulójának eredményeit. Minden választókörzetbe meg kell találni azt a pártokhoz nem köthető embert, aki Dobrev, Jakab, vagy bármelyik más pártvezetője mögé nem állt volna be. A választók, akik most Márki-Zayra szavaztak, azok nem szeretnének pártkatonákat. Azok olyan embereket szeretnének, akik valóban őket képviselik. Azok nem csak kormány, de ellenzékváltást is szeretnének. Civileket. Valódi civileket!

Az ellenzéki pártoknál el kell érni, hogy a korábban jelöltséget nyerő embereit hívja vissza, és támogassák ezt az új csapatot. Ha ezt nem teszik meg, akkor számukra nem a kormányváltás a fontos, hanem a saját jólétük biztosítása. Ebben az esetben az előválasztás első fordulójának nyerteseivel szemben is el kell indítani az új csapatot. Lehet, hogy ez esetben nem lesz kormányváltás, de végre létrejöhet egy erős és a haza érdekeit szolgáló ellenzék. Márki-Zay eredményén okulva, lehet, hogy ezzel több szavazatot nyerne, mint amennyi fanatikus DK-s vagy Jobbikos szavazatot elveszítene. Ezzel az ellenzék leváltásán túl, akár a kormányváltásra is nagyobb esélye lenne. Hogy botrány lesz? Lehet, de megkapta a felhatalmazást arra, hogy ezt végigvigye.

A választás Péteré. A biztosért bezárja magát az ellenzéki pártok gyűrűjébe, vagy őket hátrahagyva ugrik egy nagyot?

 

 

Kiemelt kép forrása: Márki-Zay Péter Facebook oldala