Mi vezérli a pápát?Ferenc pápa Magyarországra látogat és részt vesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szeptember 12-ei záró szentmiséjén majd Szlovákiába utazik. A napokban több helyen is megjelent, hogy a pápa nem találkozna sem a Orbán Viktorral, sem Áder Jánossal látogatása során, összességében 3 órát töltene az országban, Szlovákiában viszont 3 napot. A hírportálok sorra kapták fel a hírt, és különféle színezettel látták el.

Kormánypárti véleményformálók már keresztényellenességgel is megvádolták a pápát, az ellenzéki média, és azok kommentelői pedig annak örvendeznek, hogy Ferenc pápa valószínűleg állkereszténynek látja a magyar kormányt. Vannak akik szerint Orbán menekültpolitikája miatt nem akar találkozni vele.

Az igazat csak maga Ferenc pápa tudhatja, de nagyon érdekes azt látni, hogy hogyan lesznek ateistákból a pápa rajongói, ha ezzel üthetnek egyet a kormányon, és hogyan lesz a magyar jobboldaliak közt áruló a pápa. Mint minden más témában, itt is a politika határozza meg az állásfoglalásunkat. Az eszünkbe sem jut, hogy a pápát csak erre a rendezvényre hívták meg, és nem akarja ő kezdeményezni a találkozót. Lehet ez egyszerű tévedés, figyelmetlenség, és ha az útját nem Szlovákiában folytatná, talán a kontraszt is kisebb lenne. Persze ez elég valószínűtlen, hiszen az egyházon belül számos csatorna működik amiken keresztül tisztázni lehetne, így alighanem más oka lehet. A kérdés, hogy mi? Sok szempontból lehet utálni a magyar kormányt, de a keresztény egyházakkal meglehetősen bőkezűen bánik. Hogy ezt meggyőződésből, vagy pusztán politikai haszonszerzésből teszik, azt nem tisztem eldönteni, de tény, hogy hosszú évtizedek óta nem költöttek Magyarországon annyit az egyházak támogatására, mint az elmúlt években. Pápai szemszögből tehát az Orbán által vezetett kormány kimondottan pozitív megítélésnek kellene, hogy örvendjen.

Vajon milyen okok vezérelhetik mégis a pápát?

Ha elégedett a kormánnyal, vagy inkább mondjuk úgy hogy nem elégedetlen, akkor örömmel vállalnia kellene a találkozót.

Ha a kormányt bűnösnek tartja, akkor meg mint pápának azért kellene találkoznia Orbánnal. Jézus is azt mondta, hogy akinek több bűnét bocsájtják meg, az jobban szereti. Tehát ha Orbánt bűnösnek tartja, akkor egyházi vezetőként nem teheti meg, hogy ne találkozzon vele.

Az a baj, hogy bizony bárhol is foglalunk állást, nagyon naivak vagyunk. Azt gondoljuk, hogy amit látunk, az a valóság. Pedig a valóság mindig a háttérben marad.

Ha a jelenlegi várakozásoknak megfelelően alakul a látogatása, annak nagy bizonyossággal politikai okai lesznek. Egy egyházi vezetőnek viszont nem lenne szabad nyilvánosan állást foglalni politikai indíttatással, főleg abban az esetben, ha azzal az egyik félnek presztízsveszteséget okozhat. Ha megteszi, akkor viszont az a kérdés, mi az a politikai erő, ami még a pápát is maga alá tudja rendelni? Mi az a politikai erő, ami rábírja a pápát arra, hogy viszálynak adjon teret a hívők és az egyház között? Van-e köze a 2022-es választásokhoz? Mi az a politikai erő, ami Orbán gyengítése érdekében akár a pápát is képes bevetni?

Orbántól és kormányától teljesen függetlenül, nem elismerve azt és nem is bírálva, szerintem hatalmas hibát követ el a pápa, ha nem tisztázza ezt a kérést. Akkor is azt gondolnám, ha Gyurcsány, Karácsony, Jakab vagy Dobrev lenne a miniszterelnök, hogy egy többségében keresztény ország meglátogatásakor a pápának illene találkozni a világi vezetővel. Ez nem elismerés, ez a protokoll. Időnként még az ellenségek is találkoznak. A találkozás elmulasztását sokan provokációként fogják megélni, és az újabb megosztáshoz vezet. Ez nem lehet a pápa érdeke. Ha mégis így történik, és arra nem lesz elfogadható magyarázat, az politikai elfogultság nélkül is minimum elgondolkodtató.

A kérdés tehát továbbra is:

Vajon milyen okok vezérelhetik mégis a pápát?