A jó stratégia mindig működikEbben az első látásra kettészakadt országban biztos sokan sok rosszat, és sok jót is tudnának mondani Orbán Viktorról, viszont azt még az ellenzéki értelmiségiek is elismerik, hogy Orbán kitűnő stratéga. Nem az ellenzéki politikusok, hanem az ellenzéki értelmiségiek (ez sajnos ma nem ugyanazt jelenti).

Miután a járvány felütötte a fejét, minden ország vezetőjének elemi érdeke volt, hogy az élet mielőbb visszakerüljön a normális kerékvágásba. Szinte felfoghatatlan az a pénz, amibe a járvány kerül, óriási gazdasági visszaeséseket okozva a világ szinte minden országában. Az újraindítás, az újraindítás gyorsasága tehát minden vezető számára fontos. Ez viszont csak akkor következhet be, ha a vírust kellő mértékben vissza tudják szorítani. Az első és a második hullám bizonyította, hogy pusztán távolságtartással, korlátozó intézkedésekkel ez nem lehetséges. Egyetlen megoldás, a immunitás elérése, amire 2 mód van. Egyik a megfertőződés, a másik a védőoltás. Előbbi esetében is kialakul a társadalom védettsége, de jóval nagyobb károkat okozva, akár gazdasági értelemben, akár emberéletekre vetítve. Tehát az oltás a legkézenfekvőbb megoldás minden vezető számára. Minél előbb tűnik el a járvány, annál előbb indulhat a gazdaság, annál előbb lesz megint pénz, amiből lehet fejleszteni, kampányolni, osztani vagy lopni (csak hogy minden igényt kielégítsek, kinek hogy tetszik).

Van azonban egy probléma az oltásokkal. Nem mindenki akarja, és vannak akik bizonytalanok. Ha felosztjuk a társadalmat, akkor az alábbi csoportokat kapjuk:

– Meggyőződéses oltásellenes. Őt lehetetlen rábeszélni az oltásra.

– Oltásellenes, de komoly érvei nincsenek. Kellő ráhatással meggyőzhető. Ilyen pl. a védettségi igazolványhoz kötött szabad mozgás, a mozi, a színház, a nyaralás, stb.

– Oltáspárti. Vele van a legkevesebb „gond”. Ő amint van egy oltás, ami valami ellen véd, maximális bizalommal azonnal beoltatja magát.

A fentieken kívül marad egy jókora bizonytalan embertömeg, akik egyik csoportba sem tartoznak. Ők a politikai elfogultak. Ők azok, akik az alapján hozzák meg a döntésüket, hogy a támogatott politikai pártjuk, vagy annak médiája, hogyan befolyásolja őket. Nincs ezzel baj, ők a vezetőikben bíznak. Ezt a csoportot (bizonytalanok) két kisebb csoportra érdemes bontani, kormánypárti, és ellenzéki csoportra.

– Kormánypárti bizonytalanok. A kormány meglehetősen nagyszabású kampányt indított az oltások mellett. Több forrásból is szerzett vakcinát, és következetesen hirdette, hogy minden vakcina hatásos, származási helytől függetlenül. A kormánypárti bizonytalanokat így aztán nem volt nehéz meggyőzni, még az összeesküvés elméletek hívőit sem, mert ha valaki elhitte, hogy a nyugati vakcinákkal chip-et ültetnek az emberbe, vagy genetikailag módosítják, azoknak ott volt a kormány által szerzett orosz és kínai vakcina.

– Ellenzéki bizonytalanok. Ők azok, akik nem oltásellenesek, de ha a kormány annyira propagálja az oltást amennyire azt tette, akkor feltámad bennük a gyanú, és nem biztos, hogy kérik az oltást. Főként, ha ehhez a saját politikai támogatottjuktól, annak médiájától még megerősítést is kapnak. Ezért volt vitatott az ellenzéki oldalon a 2 keleti vakcina. Az ellenzéki pártoknak egyáltalán nem hiányzott semmilyen EU engedély. Egyszerűen azért nem támogatták és nem támogatják még most sem a keletei vakcinákat, mert a kormány azokat abban az időben szerezte, amikor az uniós szerződésekkel csak kis mennyiségben lehetett vakcinához jutni. Ha pedig nem támadják ezeket a vakcinákat, azzal segítik Orbánt a megmentő szerepében feltüntetni. Hogy ez mennyire így van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a keleti vakcinák ellen kampányoló, azok betiltására még petíciót is indító ellenzéki vezetők közül, többen is beadatták maguknak a szerintük engedély nélküli, megkérdőjelezhető hatású keleti vakcinákat. Ugyanez elmondható a magukat független, közben persze ha nem is ellenzéki, de legalább kormányellenes médiumok tagjairól is.

Szóval ez az a csoport, akiket szintén rá kellett valahogy venni az oltásra. Ennek pedig legjobb módszere a keleti vakcinák propagálása. Az ember már csak úgy működik, hogy amit nagyon adni akarnak neki, azzal mindig bizonytalan. Az az ellenzéki bizonytalan, aki úgy vélekedett, hogy inkább nem oltatja be magát, az a keleti vakcinák propagálásának hatására, szépen lassan szemléletet váltott. Az ellenzéki vezetők is megkapták azt a pontot a 2 vakcinával, ahol támadhatják a kormányt, így ezekre összpontosítottak. Gyakorlatilag Orbán kijelölte az ellenzék pályáját, mégpedig úgy, hogy magukat oltáspártinak, de a keleti vakcinákat elutasítónak állítsák be a választóik körében. Minél jobban nevezték az ellenzéket oltásellenesnek, azok annál jobban igyekeztek az ellenkezőjét bizonyítani, és kiemelni, hogy csak a keleti vakcinákkal van problémájuk. Azok az ellenzéki bizonytalanok, akik korábban nem akarták magukat beoltatni, már csak pusztán azért, hogy a kormánnyal szembehelyezkedhessenek, átestek a: be nem oltatom magam → a keletikkel biztos nem → a nyugatiakkal talán → csak a nyugatiakkal → a nyugati jár nekem folyamaton.

Mi lesz a végeredmény? Az, hogy a meggyőzhetetlen oltáselleneseken kívül mindenki be lesz oltva olyan vakcinával ami megvédi őt, és meg is bízik benne. Az oltási hajlandóság megnő, ennek következtében magas lesz az átoltottság, a gazdaság újraindul, európai viszonylatban az elsők közt, megnyílnak a pénzcsapok, lehet fejleszteni, munkahelyet teremteni, szabad mozgást biztosítani, kampányolni, és igen, lopni is (csak hogy megint minden igényt kielégítsek).

Azt gondolom, hogy ez megint egy kiváló stratégia volt, függetlenül attól, hogy ki milyen szándékot képzel mögé. Szerencsére ennek egy olyan hozadéka is lesz, hogy száműzhetjük a vírust az életünkből.

Ez kérem sakk-matt! Úgy, hogy a legtöbb bábu állva marad.