A hatalomért bármitKi az oltásellenes?

Egyre többször hangzik el, hogy valaki oltásellenes. Hetek óta halljuk, hogy az ellenzék az oltásellenes, de tegnap már az is elhangzott, hogy a kormány az. A kormány szerint az ellenzék azért oltásellenes, mert támadta a keleti vakcinákat, az ellenzék szerint pedig azért oltásellenes a kormány, mert közzétett egy táblázatot arról, hogy a második oltást is megkapók közül, mennyien lettek betegek, és közülük mennyen haltak meg. Ez pedig „aláássa a bizalmat a vakcinákkal szemben”.

Azt hiszem, ilyenkor bátran mondható, hogy „nagy az Isten állatkertje”.

Csak hogy tisztázzuk: Az az oltásellenes, aki szerint az oltás nem véd semmitől, nem haszon, akár még károsnak is gondolja, de mindenképp szükségtelennek. Nem az egyik, vagy a másik vakcinát, hanem az összeset, magát a védőoltást mint hatásos védekezési módot kérdőjelezi meg. Van ilyen ember tucatszám. Nem szeretném őket minősíteni, én nem ebbe a körbe tartozom, de ettől még el tudom fogadni azt is, ha valaki nem szeretné beoltatni magát. Túl vagyok mindkét oltásomon, hogy megvéd-e a fertőzéstől, azt nem tudom, remélem, hogy ha el is kapom a vírust, a vakcinának köszönhetően csak enyhe lefolyású lesz. Én ebben hiszek, más meg másban, és mivel senki sem tévedhetetlen, ez így van rendjén.

Az ellenzék részéről nem tapasztaltam általános oltásellenességet. A 2 keleti vakcina ellen kampányoltak, meglehetősen hangosan és erőteljesen. Az ok pedig az volt, hogy az EU nem engedélyezte ezeket a vakcinákat. Azt persze sosem tették hozzá, hogy nem is tiltotta, mert meg sem vizsgálta. Innen aztán gyorsan szaporodtak a téves gondolatok, miszerint Magyarországon engedély nélküli vakcinákkal oltanak, ami nyilvánvalóan nem igaz. Arra viszont remekül alkalmas, hogy az emberekben azt a hatást keltse, hogy engedély nélküli, tehát nem kapta meg az engedélyt, ebből következően veszélyes. Ez nagy hiba volt az ellenzéki oldal részéről, mert az, hogy az EU nem vizsgálta, vagy nem engedélyezte ezeket a vakcinákat, az nem jelenti azt, hogy más országok, legalább olyan jó szakemberei ne tették volna meg. Megtették. Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy 2 olyan vakcina szerződését sem fogja az EU meghosszabbítani, amelyet ő maga engedélyezett. Szóval nem tévedhetetlen az az EU sem!

Mindettől függetlenül, nem jelenthető ki az, hogy az ellenzék oltásellenes lenne, és szerintem badarság ilyet hangoztatni. Az ellenzék nem oltásellenes. Sajnos! Bár az lenne! Ha oltásellenes lenne, akkor lenne egy viszonylag szilárd elképzelése (mert az oltáselleneseknek legalább annyira szilárd meggyőződése van, mint az oltáspártiaknak), amivel aztán lehetne egyetérteni, vagy egyet nem érteni. De nem ez van. Az ellenzék néhány pártja, egyszerűen csak talált magának egy kapaszkodót, egy csontot amit a kormány odadobott neki, felkapta, és próbálta azt jó magasra dobni. Mindezt politikai haszonszerzés reményében. Úgy, hogy közben ők maguk is pontosan tudták, hogy ezek a keleti vakcinák is ugyanúgy hatásosak és biztonságosak, mint bármelyik másik. De ha csak feleannyira is lennének hatásosak, az akkor is hatásosabb lenne mint a semmi. Természetesen csak oltáspárti fejjel gondolkodva. Hogy miért rosszabb ez, mint az oltásellenesség? Egyszerű a válasz: Mindenki a saját nézőpontját, a saját meggyőződését propagálja. Én is. Sok oltásellenes ismerősöm, barátom van, akik folyamatosan próbáltak engem is lebeszélni az oltásról. Mindről. Kértem őket, hogy részletesen fejtsék ki, miért ne oltassam be magam, és azt bizonyítsák is. Kaptam is sorra a linkeket, videókat, mindenféle német virológus, meg orvosszövetkezet, stb., de nem tudtak vele meggyőzni. Miért nem? Mert én eleve oltáspárti vagyok. Az oltásellenesek a többi oltásellenest tudja megerősíteni a meggyőződésében. Az oltáspárti meg a többi oltáspártit. Mikor kiírtam a Facebookra, hogy mindenki regisztráljon az oltásra, egy másodpercig sem gondoltam azt, hogy egy oltásellenest meggyőzök. Nem is akartam! Az oltáspártiakat akartam megerősíteni az oltáspártiságukban. Aki viszont egyes vakcinák ellen kampányol, az az egyébként oltáspártiakat bizonyítja el. Vagyis olyanokat, akik be szeretnék magukat oltatni, de végül mégsem teszik, mert valaki azt mondja, hogy az nem biztonságos. Egy politikusnak, akire sokan figyelnek, hallgatnak, ettől sokkal felelősségteljesebbnek kellene lennie. De nem! Pusztán politikai okokból sodortak veszélybe emberéleteket azzal, hogy lebeszélték őket a 2 keleti vakcináról. Szerintem erre nincs mentség, nem tudom elképzelni azt, hogy valaki, aki a politikai haszonszerzés reményében életeket tesz kockára, az bármilyen döntéshozói pozícióba kerüljön a segítségemmel.

Szóval az ellenzék jó pár képviselője nem oltásellenes, hanem sokkal rosszabb.

Persze aki most pártszimpátiától függően felszisszen, vagy épp helyeslően bólogat, ne gondolja, hogy a kormány sokkal jobb. Sajnos nem. Persze oltásellenességgel vádolni őket, mint ahogy azt az egyik ellenzéki képviselő tette, szintén hatalmas butaság. A kormány által közzétett táblázat ugyan megmutatja, hogy igen, a második oltást követően is meg lehet halni, meg lehet betegedni, de a számok olyan arányt mutatnak, ami aligha tántorít el bárkit is az oltástól, ha eddig szerette volna megkapni. Ettől függetlenül, még ezt is kampányfogásnak tartom, bár azt is tegyük hozzá, hogy az ellenzék jó ideje harcol azért, hogy egy ilyen táblázat nyilvánosságra kerüljön. Persze csak akkor, ha a táblázat alapján a keleti vakcinák csúfos kudarcot vallanak. Akkor meg lett volna a bizonyíték, ők bizony ezt már rég megmondták. Nem így sült el. Persze az idő sürget, hiszen hamarosan lesz WHO támogatása ezeknek a vakcináknak is, és hát… a vasat addig kell ütni, ameddig meleg.

Sokan haltak meg a vírus miatt, sokan vesztették el egzisztenciájukat, és nagyon méltatlannak találom, ahogyan a 2 politikai oldal ezt egymás lejáratására próbálja használni. Ez alól sem az ellenzék, sem a kormány nem menthető fel, gusztustalan, amikor emberek gyászát használják fel, vagy halálkampányoznak. Nem tudom, hogy mi a megoldása ennek, de a mai magyar politika olyan mélységekbe süllyedt, ahonnan tényleg csak egy rendszerváltással lehet kijutni. Van egy olyan érzésem, hogy megint meg fogom kapni, hogy fideszes vagyok, mert karakterszámra őket kevésbé bántottam, de ismét csak azt tudom mondani, hogy ahhoz, hogy abból a politikai posványból kiszabaduljunk amibe jutottunk, nem elég kormányt váltani, ahhoz ellenzéket is kell! Együtt a kettőt viszont biztosan nem lehet, ezért első körben ettől az iszonyatos mértékben lesüllyedt, lezüllött ellenzéktől kell megszabadulnunk, hogy a helyén felépülhessen egy normális, valódi teljesítményre képes, az emberek bizalmát élvező, hiteles ellenzék, ami majd egyszer nem csak kormányváltásra, hanem politikai szemléletváltásra, rendszerszintű változásra is képes lesz.

Rengeteg jóérzésű liberális, baloldali, konzervatív és mindenféle politikai irányzatot magáénak valló ember él az országban, hányingerem van attól, hogy mi helyettük ugyanezen ideológiák mögé bújó szélhámosokat, politikai kalandorokat, élősködőket tartunk a hatalmon, vagy a hatalom közelében, majd ha megunjuk, akkor cserélgetjük őket, és azt gondoljuk, most eljött a változás.

Nem barátaim! A változás nem így jön el!