Töltsük hasznosan a hétvégét!Hétvégén igazi tavaszi időre számíthatunk, kellemes hőmérséklettel, napsütéssel. A kerttulajdonosok ilyenkor már alig férnek a bőrükbe, és elsőként a metszőollók szoktak előkerülni a polcokról. A kertekbe a madarak hangja mellé beköltözik a metszőollók csattogása, a kertészkedők a télből kiszabadulva önfeledten fognak neki a munkálatoknak. Jól teszik? Jól, de nem mindegy milyen munkákkal kezdünk!

Bizonyára sokaknak furcsa, de az első tavaszi napokat nem feltétlenül a metszésnek kellene áldozni. Legtöbben kortavasszal metszenek mindent, gyümölcsfát, szőlőt, amihez csak hozzáférnek.

Az alma és körtefák esetében nem okozunk nagy károkat, ha már ezen a hétvégén megmetsszük őket, de semmi sem indokolja a sietséget. Semmi baj nem fog történni, ha csak 3-4 hét múlva kezdünk hozzá. Más a helyzet a csonthéjasokkal! Általános szabály, hogy nyugalmi állapotban nem okozunk sebet a csonthéjasokon! A nyugalmi időszak az intenzív nedvkeringés megindulásáig tart. Ez jellemzően a virágzáshoz közeli állapot, de szokták a „pirosbimbós” állapotot is emlegetni. Persze ilyenkor már azért nem vagdossuk szívesen a fát, mert az eltávolítandó ágak/vesszők kiszedése során sok rügyet le tudunk verni, ettől függetlenül próbáljuk meg ezt a szabályt betartani. A csonthéjasok többségében, legjobb ha a metszést a nyári időszakban, a termések beérése utánra halasztjuk. Miért fontos ez? Mert ha sietünk, és nyugalmi állapotban metsszük a csonthéjasainkat, akkor nagy kockázatot vállalunk a sebeken a kórokozók bejutására, aminek a következménye a gutaütés is lehet. Persze nem minket üt meg a guta, hanem a gyümölcsfáinkat (előbb, aztán minket is). A gutaütés egy komplex betegség, amelyet több kórokozó együttes megjelenése okoz (baktériumok, gombák), és a fa pusztulásához vezet. Szóval ne metsszük meg ezen a hétvégén a csonthéjasokat! Neki lehet viszont fogni a lemosó permetezésnek! Erre a mezőgazdasági boltokban kapható olajos rézkén tökéletesen megfelel. Ne felejtsük el, hogy egy alapos lemosó permetezéssel nagyon sok későbbi kellemetlenségtől megszabadulhatunk!

Szintén nem javasolt a szőlő ilyen korai metszése. Persze, ahol nagyban termelnek, ott sokszor már decemberben nekifognak, de ez nem azért van, mert akkor jó, hanem mert akkor van rá idejük, kapacitásuk. A szőlő esetében ugyan nem kell a gutaütéstől tartanunk, de nem árt figyelembe venni, hogy a mi éghajlatunkon gyakoriak a tavaszi fagyok. Ezek a fagyok ugyan nem mérhetők össze a téli fagyok rügypusztító erejével, de azért nem veszélytelenek. Azt sem árt tudni, hogy a szőlő egy kimondottan terjeszkedő típusú növény, ezért a tavaszi napsütéses napokon elsőként a vesszők végén található rügyek indulnak meg. Ez akkor is igaz, ha a vesszőn 30 rügy van, és akkor is ha csak 3. Ha nem sietjük el a metszést, akkor előbb azok a rügyek fognak kihajtani, amiket egyébként is levágnánk, így a számunkra hasznos rügyeket megóvhatjuk a rügypattanás utáni elfagyástól. Ha mindenképp most akarjuk a szőlőt metszeni, hagyjuk hosszabbra a vesszőket, és majd a tavaszi fagyok elmúltával korrigáljunk!

Összességében jobban járunk, ha ezt a hétvégét még nem a metszésnek áldozzuk. Szerencsére van más tennivalónk is, lassan neki lehet kezdeni a paprika és paradicsom magok vetésének, erről részletesebben a Vidéki élet című rovatunk korábbi bejegyzéseiben olvashatnak. Előkészíthetjük a veteményest is, meglevegőztethetjük a talajt egy rotálással, kihúzhatjuk a barázdákat, elgereblyézhetjük az ágyásokat, kihúzhatjuk a sorokat, de akár veteményezhetünk is. A petrezselyem, borsó, fokhagyma-vöröshagyma, mák, retek, saláta bátran elvethető már ezen a hétvégén is, de ha csak a helyüket készítjük el, már akkor is sokat tettünk. Aki esetleg eddig nem tette, még gyűjthet oltóvesszőt, amit aztán 2 hét múlva felhasználhat. Ha valaki szeretne olyan cseresznyét mint a szomszédban van, az még most szaladjon át, és kérjen tőle pár ceruza vastagságú vesszőt, amin csak hajtórügyek vannak, és tegye be egy zacskóba a hűtőszekrény aljába! Jövőheti bejegyzésünkben mindenkit megtanítunk a gyümölcsfák legegyszerűbb oltására! Összegereblyézhetjük az őszről megmaradt leveleket, átforgathatjuk a komposztot, a lényeg, hogy használjuk ki a napos időt, a jó levegőt, a mozgást!

Minden kertbarátnak kellemes és hasznos időtöltést kívánok!