Gondolatok a majdnem kinyitó bezárt boltokrólA napokban jelent meg a hír, hogy a kormány támogatná a falvakban bezárt boltok újranyitását, a még üzemelő boltok korszerűsítését. A legtöbb médium be is számolt róla, és a kommentszekció is jól pörgött. Rossz szokásom, hogy ha elolvasok egy hírt, akkor az alatta lévő hozzászólásokba is beleolvasok. Persze, tudom, tölthetném ettől hasznosabban is az időmet, de mindenkinek megvan a maga módszere az önsanyargatásra, az enyém ez.

A kommentelők nagy számban látnak mutyit a háttérben, voltak akik már nemzeti kisboltokat, népboltokat vizionáltak, mások pedig arról győzködték a többieket, hogy semmi értelme, mert hát azért zártak be ezek a boltok, mert nem érte meg működtetni őket. Nem tudom, hogy a cikkeket hányan olvasták el, és hányan írtak hozzászólást pusztán a cím alapján, de gyanítom, hogy az utóbbiak voltak többségben. A dolog pikantériája, hogy annak az internetes médiumnak az olvasói voltak a legkritikusabbak, amelyik oldal tavasszal még arról számolt be, hogy kormányzati segítség nélkül, a vidéki boltok jelentős számban mehetnek tönkre.

Nézzük előbb, hogy mi a terv! A terv nem más, minthogy egy 45 milliárdos program keretében, pályázni lehetne a 2000 fő alatti településeken a meglévő boltok korszerűsítésére, a már bezárt boltok újranyitására. Tehát szó nincs valamiféle központosított bolthálózat létrehozásáról. Sajnos!

A kommentelők abba a hibába estek, hogy olyan valamitől sikerült megriadniuk, olyan valamivel szemben foglaltak állást, amit a kormányzat nem is tervez, pedig egyébként nem biztos, hogy rossz lenne.

Magyarországon jelenleg megközelítőleg 300 olyan település van, ahol semmilyen bolt nem üzemel. Mozgó boltok természetesen sokfelé vannak, de folyamatos nyitvatartású, legalább alapvető élelmiszereket árusító bolt nincs. Mondhatjuk, hogy ezek nagyon kicsi falvak, így nem éri meg, és nem fogunk az igazságtól messze járni, de ez nem jelenti azt, hogy akkor ezekről a falvakról akár le is mondhatunk.

A rendszerváltást talán pont a 2000 fő alatti falvak szenvedték meg leginkább. A gyerekek száma csökkent, a fiatalok a jobb megélhetés reményében továbbálltak, így hát a fizetőképes kereslet is csökkent, törvényszerű volt, hogy azok az üzletek, posták, gyógyszertárak, stb. amik 2000-3000 ember ellátására voltak berendezkedve, nem fognak tudni annyi bevételt termelni, amennyi a fennmaradáshoz szükséges. A vegyesboltok életét tovább nehezítette a bevásárlóközpontok, nagyobb üzletek megjelenése a városokban, melyek ugyan nem minden falusi számára voltak elérhetőek, de sokan az alacsonyabb árak miatt mégis itt oldották meg a nagyobb bevásárlásokat. A legnagyobb gondok az 1000 fő alatti, pár száz lélekszámú falvakban jelentkeztek.

Miért kellene ezekbe a falvakba bolt, ha azt sem érte meg fenntartani, ami működött?

Sok dolog van az ember életében, amit észre sem vesz, amíg nem a saját bőrén tapasztalja meg. Az, aki minden reggel beül az autójába, és bejárja a fél országot, nem is sejti, hogy vannak akik számára nem érhetők el ilyen lehetőségek. Pedig vannak. Nyilván nem hipermarketeket kell nyitni 200-300 fős falvakban, de egy boltra, ahol a legalapvetőbb élelmiszereket, háztartási cikkeket meg tudják a helyiek vásárolni, nagyon is szükség van. Tudjuk azt is, hogy egy bolt üzemeltetése, az engedélyek, az áru beszerzése, a jó árak kialkudása egy nagykerben, az alkalmazottak járulékterhei és sorolhatnánk még, mind nagyon nehezen valósíthatók meg, egy alacsony forgalommal bíró bolt esetében.

Mit tehetne az állam, annak érdekében, hogy valóban minden településen legyen egy bolt? Azt hiszem, hogy bár az alapgondolat jó, a most beharangozott elképzelés erre teljesen alkalmatlan. Ha egy üzletben a helyiek x forintot költenek el, akkor azt hiába fejlesztik, a vásárlóerő nem fog változni, ellenben rengeteg pénz megy majd el olyan hűtőpultok, stb. beszerzésére korszerűsítés címén, amiben kis túlzással 1 év múlva egy csirkelábat sem fognak tartani. A megoldás, már amennyiben tényleg megoldást szeretnénk, az pontosan az lenne, amitől a kommentelők rettegtek, az államilag, de legalábbis nonprofit jelleggel fenntartott, hálózatba rendezett kisboltok.

Azokban a falvakban, ahol ezekre a boltokra szükség lenne, egészen biztosan van legalább 5 munkanélküli eladó. De ha nincs, akkor biztosan van 2 olyan munkanélküli, aki tanfolyamon kiképezhető. Lenne tehát eladó is, és munkahely is.

A boltok mellett, a legtöbb ilyen faluban posta sem működik már, gyógyszertár pedig úgy lehet sosem volt. Ha egy bevásárlóközpont előterében tud működni csomagautomata, miért ne tudná egy falusi vegyesbolt ellátni a legalapvetőbb postai feladatokat? Miért ne tudna leveleket és egyéb küldeményeket felvenni és kiadni? Ha a számláinkat egy mobiltelefonnal ki tudjuk fizetni, miért ne lehetne ezt megtenni egy vegyesboltban? Miért ne férne el az üzletben egy bankautomata, aminek a segítségével akár a nyugdíj is kézbesíthető lenne? Ha gyógyszertár nem is működhetne, mert ahhoz mégiscsak több kellene egy bolti eladói végzettségtől, de ha online rendelhetünk nem vényköteles gyógyszereket, miért ne lehetne egy falusi vegyesboltban, mint egyetlen értékesítési ponton, pár doboz fájdalomcsillapító? Ha a vészhelyzet idején Taj szám birtokában ki lehet váltani az elektronikusan írt recepteket, heti egy gyógyszertári járattal miért ne lehetne összefogni a helyiek gyógyszerbeszerzéseit?

Ha ezek a boltocskák egy központi rendszerbe lennének kezelve, még az árubeszerzés is hatékonyan tudna működni, hiszen nem mindegy, hogy egy magán kisbolt tulajdonosának kell heti 2 alkalommal beszerző körútra indulnia, vagy egy nagy autó járja körbe heti 2 alkalommal ezeket az üzleteket. A járulékterheket pedig mivel állami fenntartású, elsősorban nem kereskedelmi hanem közszolgálati üzletekről lenne szó, az állam akár mérsékelhetné is.

Nyilván ezekkel az üzletekkel nem a meglévő boltoknak, gyógyszertáraknak, postáknak kellene konkurenciát állítani, hanem pont azokon a helyeken kellene létrehozni, ahonnan már a fenti szereplők kivonultak.

Természetesen egyelőre nem kell tartani attól, hogy ebből bármi is megvalósulhat, hiszen a kormány sem ezt a forgatókönyvet képzelte el, ha pedig ezt is tette volna, akkor is nagy társadalmi elutasítottságra számíthatnának, mert ez ugye egyenesen a kommunizmus újjáéledése lenne . A falusiak… Ők meg úgy sem érdekeltek eddig sem senkit. Majd bejárnak busszal (amíg jár) a városokba vásárolni, a falvak meg szépen lassan elnéptelenednek, és megoldódik a probléma magától. Szomorú.