Kerttervezés 2.: A paradicsomA téli hónapokban nem sok munka akad a kertekben, de a következő évet már elkezdhetjük tervezgetni. Az egyik legfontosabb teendőnk a fajtaválasztás. Érdemes a témát alaposan körüljárni, hiszen egy rosszul megválasztott fajtával ugyanannyit dolgozunk, csak a termés minőségében vagy mennyiségében érezhetjük a különbséget.

Nemrég egy sorozatot indítottunk, melynek az a célja, hogy a leggyakoribb konyhakerti növényeinkből, segítsünk olyan fajtákat választani, amelyek eredményesen termeszthetők.

A sorozat második részét annak a zöldségnek szenteljük, aminek a magjait a paprika magok után 2-3 héttel célszerű elvetnünk.

 

Az első részben, a paprika kapta a főszerepet, ezt a bejegyzésünket az alábbi linkre kattintva olvashatjátok:

Kerttervezés 1.: A paprika

 

A paradicsom

Hasonlóan a paprikához, a paradicsom esetében is fontos szempont, hogy hogyan szeretnénk elfogyasztani. Más fajták alkalmasak nyers fogyasztásra, aszalásra, szósz készítésére, lé készítésére vagy lecsónak. Természetesen minden fajtából lehet bármit készíteni, de egy sárga paradicsomból készült paradicsomlé nem túl gusztusos.

 

A másik fontos szempont, a termesztési mód kiválasztása. Két nagy csoportra oszthatjuk a paradicsom fajtákat, determinált és indeterminált, más néven folytonnövő.

 

– A determinált fajták jellemzője, hogy a szár az első virágfürt megjelenése után nem növekszik tovább, a további virágok a levél és s szár találkozásából előtörő, úgynevezett hónaljhajtásokon fejlődnek, majd a fürt után ezek a hajtások sem növekednek tovább. Ezeket a fajtákat alacsony karók mellett termeszthetjük, terebélyes bokrokban.

 

– Az indeterminált vagy folytonnövő fajták szárai, a virágfürt után tovább nőnek, egy új levelet, majd egy új fürtöt nevelnek. Ezeknél a fajtáknál, a levelek tövétől előtörő hónaljhajtásokat még kicsi korukban távolítsuk el! Érdemes néhány naponta ellenőrizni a töveket, és ha a hónaljhajtás elérte a 2-3 cm-es méretet, és már levél is van rajta, egyszerűen csípjük ki a kezünkkel! Ha ezt nem tesszük meg, a növény sűrű lesz, kevesebb termést hoz, és a kevés termés is kevés fényt és levegőt kap, így lassabban érnek a szemek, és a betegségeknek is jobban ki vannak téve. Ezeket a fajtákat viszont legalább 2m-es karók vagy támrendszer mellé ültessük.

 

 

Nyers fogyasztásra minden fajta alkalmas, mégis érdemes odafigyelnünk, hogy milyen fajtát termesztünk, és megkeresni az ízlésünknek leginkább megfelelőt. Célszerű évente 2-3 új fajtát kipróbálni, egészen addig, amíg úgy nem érezzük, megtaláltuk az igazit.

Reggeliző paradicsom esetében az íz mellett a méret is fontos, hiszen a túl apró paradicsom, egy asztal mellett ülve még akár kellemes is lehet, elég kettévágni, szendvicsek készítéséhez viszont jobban járunk, ha közepes méretű paradicsomot választunk. A nagyobb termésű fajták, mint pl. az Ökörszív paradicsom, nem alkalmas ilyen fogyasztásra, hiszen 500-600 grammos paradicsomokat nehéz beosztani egy-egy étkezés során. Válasszunk tehát koktél paradicsomot, vagy a közepes szemméretű fajtákat. Utóbbiak esetében nem árt megemlíteni, hogy a hibrid fajták könnyen és eredményesen termeszthetők, viszont íz tekintetében nem túl kiemelkedők. Érthető módon, mikor ezeket a fajtákat nemesítik, más szempontokat vesznek figyelembe, mint pl. a szállíthatóság, a polcon tarthatóság, az egységes szemméret, a fürtök lehetőleg egyidejű érése, a betegségekkel szembeni tolerancia vagy a magas terméshozam. Így aztán az íz egy kevésbé fontos kritérium. Ezért érezzük vízízűnek a bolti paradicsomot, és ezen a sok esetben idő előtti szedés, majd utóérlelés sem segít.

Gyakran emlegetnek savmentes paradicsomot, és bár valóban vannak olyan fajták, amelyek kevesebb savat tartalmaznak, ezek jellemzően a nagyobb termésű fajták. Sokan furán néznek a sárga színű paradicsomokra, idegenkednek tőle, pedig talán ezek a fajták adják vissza azt az igazi paradicsom ízt, amit a legtöbben keresnek. Legtöbbjük édes, kellemetlen savasságtól mentes, kitűnő kiegészítése egy szelet zsíros kenyérnek. A gyerekek is nagyon szeretik, válasszuk a koktél méretű fajtákat, akár kerek, akár körte alakban. 2-3 tő pl. a Goldkrone folytonnövő fajtából egy 4 tagú család reggelizéséhez szükséges mennyiséget képes megadni.

 

Saláták készítésére vagy közepes méretű keményebb húsú fajtákat válasszunk, vagy a fent említett koktélokat. A pici paradicsomok előnye, hogy elég ketté vágni, és remekül mutat a tányérban a több fajta színű paradicsom, hiszen a hagyományos piros mellett beszerezhető már szinte teljesen fehér, sárga, lila és teljesen fekete fajta is, a kerek, hosszúkás és körte forma pedig tovább gazdagítja a salátánkat.

Aszalásra és szószok készítésére mindenképp a lucullus típusú fajtákból válasszunk, mint pl. a San Marzano, vagy a Roma VF. Ezek a kemény húsú hosszúkás fajták kevesebb nedvességet tartalmaznak, így aszalásra is alkalmasak, és a szószokat sem kell túl sokáig főznünk, hogy a kellő sűrűséget elérjük.

A paradicsomlé és a lecsó készítésekor van a legegyszerűbb dolgunk, ezekre ugyanis valóban minden fajta alkalmas, de én előnyben részesítem a nagy bogyómérettel rendelkező fajtákat, hiszen az előkészítésük könnyebb. Válogatás és mosás után, ha 1 napra a fagyasztóba tesszük, kiengedést követően a héj könnyen elvállig a hústól. Ha a mosást követően félbevágjuk, a nem kívánatos részeket kivágjuk, és így fagyasztjuk, kiengedést követően gyakorlatilag csak össze kell szednünk a héjat, a lé és a hús szinte kiugrik a bundájából. Ezzel a módszerrel jelentősen megkönnyíthetjük levek esetében a passzírozást, a lecsóban pedig nem lesz benne az összepöndörödött héj.

Ha dönteni nem is tudtam segíteni, a fajták közti keresgéléshez remélem sikerült egy kis kedvet csinálnom. 🙂

Egy korábbi bejegyzésünkben bemutattunk egy kedves kertbarát társaságot, amelynek tagjai eddig több mint 100 paradicsomfajtát próbáltak ki, és tettek közzé róluk képet/tapasztalatot. Az alábbi linkre kattintva megtekinthetitek ezeket.

A terra-kert fórum tagjai által kipróbált paradicsomfajták

Hamarosan egy következő zöldséggel jelentkezünk, addig is írjátok meg egy hozzászólásban, nektek melyik a kedvenc paradicsomfajtátok, és miért!

Amennyiben tetszett a bejegyzés, kérünk benneteket kedveljétek, osszátok meg azt valamelyik közösségi oldalon, hogy minél több emberhez eljuthasson!