Hundub, az új közösségi oldalÚj magyar közösségi oldal indult Hundub néven. A név a Hungarian és a Dub (hang) szavak összeolvadásából ered.

A felülete a korábbi Facebook felületéhez nagyon hasonló, a funkciók is szinte megegyeznek.

Miben különbözik, mitől jobb (ha jobb) mégis mint a Facebook? A tulajdonostól.

A Hundub cenzúramentességet ígér. Az üzemeltető elmondása szerint, felhasználók tömege ábrándult ki a Facebook-ból, a túlzott cenzúrázás miatt, nekik kínál új felületet a Hundub.

Azt is leszögezik, hogy a cenzúramentesség csak a politikára vonatkozik, a törvénysértő bejegyzéseknek a Hundub-on sincs helye.

Mennyire lehet sikeres egy ilyen vállalkozás?

A Facebook mellett eddig is volt lehetőség más felületeket használni, pl. a VK nevű közösségi oldal szintén nagyon hasonlít a Facebook-hoz, de az nem magyar tulajdon volt, sokszor botlott az ember orosz oldalak ajánlásába. A Hundub-nak talán ez lehet a varázsa. Magyar, a miénk. Üres, tehát mi tölthetjük meg tartalommal. Olyanná tehetjük, amilyenné szeretnénk.

Ellenzéki, bocsánat, független médiumok jó eséllyel megpróbálják majd tiltakozólag figyelmen kívül hagyni az oldalt, hiszen sokak szerint a cenzúramentesség nem fog megvalósulni. Olyat is olvashattunk már, hogy a Hundub gyakorlatilag a kormánypárti szavazók mozgósítására lett létrehozva.

Ez egy érdekes csavar a történetben, hiszen most ugyanazok állítják, hogy a Hundub a kormánypropaganda eszköze lesz, akik tagadják, hogy a Facebook-on bármilyen politikai indíttatású cenzúrázás lenne.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért hoztak volna létre egy propaganda célokat használó közösségi oldalt, ha ugyanezt a Facebook-on is megtehették volna?

A választ erre a független médiának kell majd megadnia, mert:

vagy sosem volt semmilyen cenzúra a Facebook-on, és a Hundub egy valóban független vállalkozás, ahol a magukat függetlennek tartott médiának is (az elfogultnak meg még inkább) érdemes megjeleníteni a tartalmaikat,

vagy azt kell elismerni, hogy a Facebook politikai alapon válogatja meg a megjelenített tartalmat, és a Hundub az erre adott bosszú, vagy ellenlépés.

Ha valaki esetleg a Facebook végének előfutáraként tekintene a Hundub-ra, az előbb vagy utóbb csalódni fog. A Facebook továbbra is egy gigacég, és az is marad, akkor is, ha az összes magyar felhasználója a Hundub-ra váltana.

Ettől függetlenül a Hundub egy ígéretes vállalkozás. Ha megtartja politikai cenzúra mentességégét akkor egy valóban független, közkedvelt közösségi felületté válhat.

A Semleges.hu oldal mindenesetre már megtalálható a Hundub-on is.