Elfelejtett virágainkA bejegyzés aktualitása, hogy a napokban a Terra-kert fórum idei magcseréjét böngészve, egy érdekes felajánlásra bukkantam. Előbb bevallom megmosolyogtam, aztán rájöttem, hogy az egyik legnagyszerűbb felajánlás a sok vetőmag között. Bársonyvirág. Felénk csak büdöskének hívják, és bár régen igen közkedvelt volt, legalábbis a legtöbb háznál lehetett vele találkozni, valamiért csak legyintünk rá, kicsit lebecsülve, hogy „büdöske”. Pedig talán az egyik legnagyszerűbb szegélyező virágunk. Bár egynyári virág, tavasztól késő őszig gyönyörűen virágzik, nagyon hálás. Különösebb gondozást nem igényel, és a vetéséhez sem szükséges semmilyen szaktudás. A vetőmagról pedig maga gondoskodik.

Ma már egyre kevesebb háznál látom, aztán az jutott eszembe, hogy igazából nem csak a büdöske, de a legtöbb virág eltűnőben van. Vannak persze, akik még bevetik a ház előtti virágoskertet, de a járda és kerítés közötti sávok, már szinte mindenhol füvesek. Aztán valahogy a divatból is kimentek ezek a virágok, ahol még foglalkoznak is virággal, ott is inkább csak leander, hortenzia, bangita és más divatosnak mondható virágok láthatók. Pedig néhány 10 éve, még rengetegféle virág volt a kiskertekbe, köztük sok egynyári, de akadtak évelők is.

Már régebben is volt szinte minden háznál pár rózsatő, muskátli, tulipán, jácint, nárcisz, ezek többsége még ma is felfedezhető a gondozott, karbantartott házaknál, de idejét sem tudom megmondani, mikor láttam utoljára kokárdavirágot, törökszegfűt, tátikát, hajnalkát, sarkantyúcskát, katicavirágot, körömvirágot, petúniát vagy esetleg dáliát. Ezek gyerekkoromban mind megtalálhatók voltak, szinte minden háznál, minden évben. Talán meg sem lehetne számolni, mennyi virág nyílt egy nyáron. Jutott belőle az asztalra a vázába, a temetőbe, és az udvar is gyönyörű színekben pompázott, az illatról nem is beszélve.

Valamiért mégis elfeledkezünk ezekről a virágokról. Főként fiatalok házainál, talán az időhiány miatt, amit ez a soha meg nem álló világ hozott, néhány tuja vagy fenyő, esetleg egy-két cserepes virág látható. Összeszorul a szívem, amikor arra gondolok, a mai gyerekek úgy nőnek fel, hogy talán sosem tapasztalják meg, milyen szép és sokszínű egy falusi virágoskert. A szerencsésebbeknek még a nagyszülőknél esetleg van részük meglátni, de a közös gondozás és a mindennapi gyönyörködés már elmarad.

Most azokhoz a kevesekhez intéznék egy kérést, akiknek a kertjükben még megtalálhatók a régi idők virágai, és esetleg van egy fényképük is róla. Kérem őket, tegyenek fel ennek a bejegyzésnek a Facebookon megosztott változata alá egy képet ezekről a virágokról, természetes környezetükben. Nem baj, ha egy kerítés van a háttérben, vagy épp pár tyúk legelészik.

Csaljunk egy kis színt a decemberbe, és segítsünk emlékeket felidézni! Hozzunk egy kis kedvet ahhoz, hogy ezek a virágok újra ott díszelegjenek a legtöbb előkertben!

Ha pedig valakinek esetleg felesleges magjai is lennének, az tegyen egy felajánlást a Terra-kert fórum magcseréjében!

A büdöske magot felajánlónak pedig köszönöm, hogy alkalmat teremtett felidézni a gyerekkorom színeit, illatait!