A tavasz ízei, akár karácsonykor isA téli vitaminpótlás nagyon fontos, főként a járványos időszakban. Sokan azt gondolják, télen nehezebb vitaminforrást találni, mint nyáron. Ez nem igaz. Vegyszermentes vitaminforrást viszont már sokkal nehezebb, hiszen teljesen biztosak csak a magunk által megtermelt zöldségek, gyümölcsök esetében lehetünk. Megfelelő tartósítással, sokféle zöldség és gyümölcs megőrizhető a téli időszakra, és akár a tavasz ízeit is visszacsempészhetjük a reggelinkbe.

Egy téli reggelen, egy rántottára aprított hagymaszár, akár vörös, akár fokhagymáról van szó, friss és üde színfolt lehet. Pár fejes saláta vagy rukkola levél, a legegyszerűbb főételt is feldobja, és vitaminforrásként sem utolsó. A fejes saláta nagy mennyiségű C-vitamint, karotint, B-vitamint, meszet, foszfort és vasat is tartalmaz. A rukkolában szintén sokféle vitamin található, ezen felül jót tesz az emésztésnek, szabályozza a koleszterin és vércukor szintet és segíti a tüdő működését is. A legtöbb tésztából készült ételhez használható.

Ezekről a zöldségekről télen sem kell lemondanunk, és még csak üzletből sem kell vásárolnunk, könnyedén megtermelhetjük magunknak, és kert sem kell hozzá!

A hagymákkal lesz a legegyszerűbb dolgunk, ahhoz földre sem lesz szükségünk. Egyszerűen vegyünk egy üveget, töltsük fel vízzel annyira, hogyha a hagymát az üveg szájára tesszük, az alja pont beleérjen a vízbe. A hagymánk néhány nap alatt gyökeret fog engedni, ami egyre rohamosabb tempóban szövi be az üveget, és kb. egy hét után, a zöld szár is hajtani kezd. Innentől minden nap láthatjuk ahogy fejlődnek. Egy ablakpárkányon akár 20-30 ilyen üvegecske is elfér, tehát egyetlen ablakban akár minden napra tudunk folyamatosan hagymaszárat termeszteni, felaprítva pedig akár tojásokhoz, akár szendvicsekbe, vagy egyszerűen csak egy karaj zsíros kenyérre szórva élvezhetjük a frissességét.

A lakásban történő termesztés egyik akadálya, hogy viszonylag meleg környezethez, kevés fény társul. Gondoljunk csak bele, hogy kerti növényeink a kinti hőmérséklet és fényviszonyhoz szoktak, a lakásunk 22-23 fokos hőmérsékletéhez pedig májusi fényviszonyok lennének ideálisak. Akik próbáltak már odabent paprika, de főként paradicsom palántát nevelni, megfigyelhették már, hogy vékony, nyurga növénykék jönnek létre. Ennek is a fényhiány az oka. A magban mint örökítőanyagban, minden tudás megvan ahhoz, hogy egy egészséges növény fejlődjön ki. A külső beavatkozásokra viszont nincs programja. Ha kellően meleg van, de nincs elég fény, azt úgy értékeli, hogy valaki eltakarja előle azt, így megpróbál túlnőni rajta, majd megpróbál minél nagyobb fotoszintézisre alkalmas felületet nevelni, hogy a kevesebb fényt, nagyobb felületen tudja begyűjteni.

Levélzöldségek esetében ez nekünk kifejezetten hasznos, hiszen mi pont a levélfelületet szeretnénk növelni.

A levélzöldségek nevelése is lehetséges egy ablakpárkányon de a hagyma hajtatásához képest egy kicsit több odafigyelést igényel. A salátafélék kevésbé hőigényesek, így válasszunk hidegebb ablakot. A magokat ültessük egy cserépbe, de a földdel ne töltsük föl teljesen az edényt, mert kelés után jó eséllyel meg fognak a növénykéink ugrani, vékonyka száron fog düledezni a növénykénk a szikleveles korban. Ezen úgy segíthetünk, ha a kelést követően töltögetjük az edényt földdel vagy homokkal, hogy a növények stabilak maradjanak. A homok jó választás, mert szárazon, egy tölcsér segítségével könnyen a növénykék közé önthetjük, és a felszíne gyorsan megszárad, így a gombás betegségeket is megelőzhetjük. Az első lomblevelek után, már nem lesz szükséges ez a töltögetés, hiszen a lomblevelek növekedésével már kellő mennyiségű fényt fog a növény hasznosítani.

Ha ügyesek vagyunk, egy zöldségekkel díszlő, kellemes hangulatú ablakot kapunk, ami amellett, hogy szép, hasznos, finom, egészséges, vegyszermentes, vitaminokban gazdag, saját termesztésű élelemhez juttat minket, a téli, zord időjárás közepette is.