Hétvégi ajánlatunk: Virághagymák ültetéseIsmét egy esős, saras, kellemetlen időjárású hétvégének nézünk elébe. Nem rendkívüli ez az idei őszön, a kötöttebb talajú kertekkel rendelkezőknek, nem sok alkalmuk volt kertészkedni az elmúlt időszakban.

November közepén járunk, ilyenkor még alkalmas az idő a legtöbb hagymás virág ültetésére, a mint például a jácint, nárcisz, tulipán vagy az írisz.A bevásárló központokban és a mezőgazdasági boltokban is, még javában zajlik ezeknek a virágoknak a hagymáinak értékesítése. Gondoljunk csak bele, milyen szép tavasszal egy fa köré ültetett, vagy egy szegélyező tulipánsáv. A hagymás virágok további előnye, hogy akár a gyepbe is ültethetjük, nincs szükség különösebb talajmunkára, így aztán a mostani időben is van lehetőségünk az ültetésre anélkül, hogy nyakig összesaraznánk magunkat.

A tulipán talán a legkedveltebb és legváltozatosabb tavaszi virágunk, rengeteg színben, formában megtalálható. A korai és késői fajtáknak köszönhetően, a tulipán virágzási ideje egészen hosszú is lehet. Legtöbben határozott vonalak mentén, színtől, virágformától függően különböző jól elhatárolt alakzatokban, sávokban képzelik el a tulipánt, én viszont bátran ajánlom mindenkinek foltokban, ágyásokban vegyesen ültetve is, hiszen így tudjuk elérni, hogy a lehető leghosszabb ideig virágozzon az ágyásunk.Az ültetéshez ma már nagyon jó technikai megoldások vannak, különböző méretekben kaphatók kisméretű talajfúrók, amit egy akkumulátoros fúrógépbe fogva könnyedén elkészíthetjük az ültetőlyukakat akár gyepbe is.Ha valakinek nincs lehetősége ilyen fúrót beszerezni, egy ültetőfával is elkészítheti a lyukakat, vagy amennyiben a család férfitagja barkácsoló kedvű, megkérhetjük, hogy készítsen nekünk ilyen fúrót.Ehhez nincs másra szükség, mint pár darab „fakötésű alátétre”, egy darab köracélra, és természetesen szerszámokra. Az alátéteket egyik oldalról, a közepén található lyukig bevágjuk mintha a kör sugarát rajzolnánk meg, majd egy satuba fogva „megnyitjuk”, vagyis egy fogóval ez egyik félkört elcsavarjuk, így egy teljes menetet kapunk. 3-4 darab ilyenre lesz szükségünk, majd ezeket a köracélra hegesztjük, így egy spirált kapunk. Ezek az alátétek általában horgany bevonatúak, ezt a réteget célszerű hegesztés előtt lecsiszolnunk róla.A virághagymákat ugyan nem kell mélyre ültetnünk, általános szabály, hogy a hagyma fölött, nagyjából a hagyma magasságának kétszerese föld legyen, viszont a gyökérzet kialakulását segíthetjük, ha a fúróval mélyebb lyukat készítünk, ezzel meglazítva az alsóbb réteget. Különösen fontos ez, ha gyepbe ültetünk. A hagymákat 10 cm-től ne ültessük közelebbre egymástól, legideálisabb ha 15-20 centiméterenként kerül egy hagyma a földbe. Minél nagyobb hagymákat válasszunk, mert azok a virágzásra legalkalmasabbak.

 

Ezt a módszert használhatjuk ehető hagymák ültetésére is, az udvar egy sarkába, ha az apróbb vörös vagy lila hagymákat most elültetjük, kora tavaszra remek újhagymákat, hagymaszárat kapunk a reggeli vagy az uzsonna mellé, és mire az első fűnyírás ideje elérkezik, ezek már mind el is fogynak. Tavasszal egy befőttesüveggel letakarva felgyorsíthatjuk a növekedést.

Munkára fel! Ne hagyjuk, hogy az időjárás a falak közé zárjon bennünket!