Álmaimban Amerika visszaintegetAz A.D. stúdió együttes, 30 évvel ezelőtti slágerében megfogalmazott vágy teljesülni látszik. Álmaimban Amerika visszainteget, a kérdés csak az, hogy melyik ujjával.

Sokan már lefutott meccsnek látják az amerikai elnökválasztást, és a jelenleg közölt adatok alapján valóban eldöntöttnek tűnik a verseny. Jó esély van rá, hogy az USA következő elnöke Joe Biden lesz. Trump ugyan sorra nyújtja be a kereseteket, főként azokban az államokban ahol szoros eredmény született, és bár matematikailag akár elképzelhető is lehetne, hogy megfordítsa az eredményt, nem valószínű, hogy ez bekövetkezik.

A választás és az azt követő szavazatszámlálás idején a politika irányában érdeklődők feszülten figyelték, hogyan alakulnak az eredmények. A média pedig, köztük a magyarországi média is, igyekezett a saját olvasótáborának a szájízének megfelelő cikkekkel közvetíteni. Nincs ebben semmi új, akár kormánypárti, akár „független” sajtót olvasunk, megszokhattuk már, hogy tényeket ki finoman, ki durvábban, de igyekszik a saját ízvilágának megfelelően torzítani. Ami meglepőbb volt, az a közösségi média fellépése, amely gyakorlatilag azonnal reagált a posztokra, a legtöbb választási csalásra utaló cikket cenzúrázták. Sok esetben később valóban kiderült, hogy hamis információkat tartalmazott, a gyorsaság viszont meglepő volt. Bízzunk benne, hogy a közösségi médiának ez a jó szokása megmarad, és majd egyszer, a most felszabadult kapacitásokkal, a fehérorosz választások tisztaságát megkérdőjelező híreket is ellenőrzik, vagy esetleg pontot tesznek majd a magyarországi krumpliosztásos hírekre is.

Feltételezve, hogy Biden lesz az elnök, hiszen hivatalos eredmény még egy ideig nem várható, vizsgáljuk meg, mire számíthatunk az elnöksége alatt. Amerika földrajzilag ugyan messze van tőlünk, de a mindenkori amerikai elnök politikájának érezhető hatása van az egész világ politikájára, így a miénkre is. Elsősorban tehát azt kell megnéznünk, mire számíthatunk Biden vezetése alatt Amerikában, és csak azután azt, hogy a közvetlen kapcsolataink hogyan alakulnak.

  • Az első amit érdemes tisztázni, és a legtöbb média elsiklik felette, hogy Biden nem aratott fölényes győzelmet. Amerika közel fele továbbra is Trumpot látná szívesen az elnöki székben. Első beszédében ugyan kijelentette, hogy ő minden amerikai elnöke szeretne lenni, ahhoz viszont, hogy ebben sikeres legyen, jelenleg nem biztosítottak a feltételek. Továbbá a választási csalásokkal kapcsolatos hírek sem segítik abban, hogy Trump szavazóit maga mellé állítsa. Valószínűleg a republikánus többségű szenátus sem fog ebben segítségére lenni.
  • Fontos megnézni azt is, hogy honnan érkeztek a szavazatok. Az alábbi kép még nem a végeredményt mutatja, viszont jól látható rajta, hogy ha területi alapon dőlne el a választás, akkor a piros színnel jelölt területekkel Trump, toronymagasan nyerte volna a választást. Ebből könnyen megállapíthatjuk, hogy Biden a sűrűbben lakott nagyvárosokban érte el az eredményeit, Trump pedig inkább vidéken.

Kép: FOX News 

Emeljünk ki pár államot, a tejesség igénye nélkül, ahol Biden nagyobb aránnyal győzött, és nézzük meg, hogy mi történt ezekben az államokban.

  • Delaware első kerületében, Sarah McBride demokrata aktivista lett az első nyíltan transznemű szenátor az USA-ban. Ha azt nem is jelenthetjük ki, hogy a szavazók támogatják a transzneműeket, hiszen a jelölt (nem tudom írhatom-e hogy hölgy) valószínűleg nem transzneműsége miatt kapta a szavazatokat, hanem mert alkalmasnak találták a posztra. Az viszont biztos, hogy nem ítélték el miatta, tehát ezek a választók ebben a témában nyitottságot várnak az elnöktől.
  • Kaliforniában is nagyarányú győzelmet aratott Biden. Kaliforniában az abortusz támogatottsága is nagy, olyannyira, hogy mikor több államban az abortuszt megnehezítő törvényeket fogadtak el, a kaliforniai kormányzó arra buzdította a terhességmegszakításra váró nőket, hogy utazzanak Kaliforniába, ahol „maradéktalanul teljesíteni tudják, a családtervezés szabadságára vonatkozó jogaikat” . A kaliforniaiaknak tehát fontos az abortuszhoz való jog, és várhatóan arra számítanak, hogy ebben az új elnök is mellettük lesz. Könnyebb lesz tehát az abortuszra vonatkozó szabályok enyhítéséért lobbizni, mint a szigorításokért.
  • A választásokkal egy időben New Jersey államban a marihuána legalizálásáról is szavaztak, vagyis, hogy ne csak orvosi célból, hanem szórakozásból is szabadon lehessen fogyasztani. Mind a marihuána legalizálása, mind Biden, nagy támogatottsággal győzött. Biden szavazói tehát, minimum ebben az államban, a könnyű drogok legalizálásában is támogatásra számítanak.
  • Nevada államban, szintén nagy többséggel győzött az is, hogy kikerüljön az alkotmányból, hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre. Hasonló aránnyal győzött Biden is az államban, tehát a nevadaiak többsége azt szeretné ha olyan elnöke lenne Amerikának, aki támogatni fogja az azonos neműek házasságát. Korábban Biden személyesen adott össze egy meleg párt.

Nem folytatom a sort, hogy ezek negatív vagy pozitív megközelítések, mindenki döntse el maga. Ami miatt én ezeket emeltem ki az az, hogy a két szavazótábor között talán ezek a legélesebb törésvonalak. A fent felsoroltakat a Trumpot támogatók jelentős részével nagyon nehéz lesz elfogadtatni, tehát inkább számítanék az ellentétek megerősödésére mint bármiféle társadalmi megbékélésre.

Magyarország kormánya nem rejtette véka alá, hogy Trumpot látná szívesen az elnöki székben. Ellenzéki szavazóktól olvashatóak olyan kommentek, amikben biztosra veszik, hogy Biden majd jól ellátja Orbán baját. Azt hiszem, aki ilyen elvárásokat támaszt Biden felé, az csalódni fog. Magyarország, vagy Orbán, mint ellenség, nem jelentős Bidennek. Az, hogy a gazdasági kapcsolataink jól működjenek, mindkét fél számára fontos. Tény, hogy a kormány és Trump politikája lényegesen közelebb álltak egymáshoz, de számottevő változás ezután sem várható az amerikai-magyar kapcsolatokban. Kevesebb mosoly, kevesebb vállveregetés, kevesebb telefon lecsófőzés közben, de az élet menni fog tovább.