Megkezdődött a Terra-kert fórum online magbörzéje2020. október 23.-án, Egy kertbarát közösség az online térben című bejegyzésünkben, egy főként kertészeti témákkal foglalkozó online közösséget mutattunk be. Többek között szóba került az „A nagy magcsere” nevű akciójuk is, ami idén 6. alkalommal kerül megrendezésre. A beszélgetésünkben ígéretet tettünk, hogy amikor a program elindul, arról mi is beszámolunk, tehát a továbbiakban a Terra-kert fórum idei „A nagy magcsere” elnevezésű akcióját ismertetjük:

“A korábbi évekhez hasonlóan idén is megrendezésre kerül a magcsere programunk.

Az idén is a program célja nem az, hogy a hatholdas konyhakertet innen szerzett magokkal vessük be, hanem az, hogy kipróbáljunk olyan növényeket, melyek eddig még nem voltak a konyhakertünkben, vagy már voltak, csak ilyen fajtát esetleg máshonnan nem tudunk beszerezni.

Ha van kedved alacsony postaköltség mellett vetőmagokat csereberélni, vagy csak valami érdekességre vágysz, jelentkezz a Terra-kert fórum idei magcsere akciójára.

A nagy magcser rövid leírása:

Régebben nagyon sok mag cserélt gazdát itt a fórumon, különböző módokon. Ezek a csereberélések bizonyára sok postaköltséggel jártak. Biztos voltak olyanok is, akik sok magot küldtek szét, aztán mikor azt hitték végeztek, újabb jelentkezők kértek. Aztán biztos voltak olyanok is, akik szerettek volna valamilyen magot, de nem tudták kinek van, vagy nem akartak kérni, mert a boríték-válaszboríték költségét már soknak ítélték meg a magok értékéhez képest, csak simán, a küldő költségére meg már udvariatlannak érezték volna a kérést. Ezeket a problémákat szeretnénk most semmissé tenni.

A már rendszeressé váló „A nagy magcsere” nevű akciónk lényege, hogy mindenki összesen 2 db postai boríték költségén, akár minden résztvevővel tud magot cserélni. A lebonyolítást segíti legújabb programunk, melynek segítségével könnyen lehet magokat (de bármi mást is) felajánlani, igényelni, melyet a program automatikusan nyilvántart.


A Nagy magcsere akciót meghatározott időben zárjuk. Az eddig felajánlott és igényelt magokat a felajánlók beteszik egy borítékba, ha ők is igényeltek valamit akkor egy válaszborítékot is, és elküldi egy megadott címre. A címet a program zárásakor mindenkinek elküldjük. Erre a címre fog minden csomag és minden válaszboríték beérkezni. Ezeket a csomagokat kibontjuk, mindenkinek betesszük a válaszborítékjába az igényelt magot és visszaküldjük a borítékot. Ezzel lényegesen csökkenhetnek a cserével járó költségeink, és az sem okoz problémát ha valaki csak pár magot szeretne, de több embertől, több helyről, hiszen a költség így is csak 2 boríték ára.

Ami még fontos!

 • A magcsere esetén 10 db. magot számolunk 1 csomagba. Ezt vegyétek figyelembe a felajánlás írásakor!
 • Amennyiben egy csomagban ennél kevesebb mag van, azt a leírásban jelezni kell!
 • Konyhakerti zöldségek (paradicsom, paprika, répa, retek, stb, stb… ) esetén 1 csomagban minimum 5 db. magnak kell lenni!
 • Minden felajánlásnak legalább 3 csomagot kell tartalmaznia, minden egyes felajánlás maximum 10 csomagot tartalmazhat, azaz magok esetében max. 10 x 10 db-ot.
  Ha ettől többet szeretnél felajánlani, azt egy újabb felajánlásban kell megtenni.

Ki vehet részt a magcserében?

A magcserében bárki részt vehet, viszont mivel a programot elsősorban az aktív fórumozók számára találtuk ki, a felhasználókat 3 csoportra osztottuk:

Új felhasználók:


Ők azok, akik az aktuális évi magcsere indulása után regisztráltak a fórumra. Természetesen ők is részt vehetnek a magcserében, de ahhoz, hogy igényelni tudjanak, előbb kell, hogy legyen legalább 1 felajánlásuk. Ha ez megvan, akkor jogosultságot szereznek 4 igénylésre. Újabb felajánlással, újabb 4 igénylésre kapnak lehetőséget. Ezt összesen 3 alkalommal tehetik meg, vagyis:

 • 1 felajánlás ->> 4 igénylési lehetőség
 • 2 felajánlás ->> 8 igénylési lehetőség
 • 3 felajánlás ->> 12 igénylési lehetőség

Természetesen többet lehet felajánlani, de az igénylések lehetőségének a száma maximum 12.

Fórumozók:


Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik az aktuális évi magcsere indulása előtt regisztráltak a fórumra. Hasonlóan az új felhasználókhoz, ők is részt vehetnek a magcserében, de ahhoz, hogy igényelni tudjanak, előbb kell, hogy legyen legalább 1 felajánlásuk. Ha ez megvan, akkor jogosultságot szereznek 6 igénylésre. Újabb felajánlással, újabb 6 igénylésre kapnak lehetőséget. Ezt összesen alkalommal 3 tehetik meg, vagyis:

 • 1 felajánlás ->> 6 igénylési lehetőség
 • 2 felajánlás ->> 12 igénylési lehetőség
 • 3 felajánlás ->> 18 igénylési lehetőség

Természetesen többet lehet felajánlani, de az igénylések lehetőségének a száma maximum 18.

Top felhasználók:


Ebbe a csoportba tartoznak azok a felhasználók, akik az aktuális évi magcsere indulása előtt regisztráltak a fórumra, rendelkeznek legalább 200 hozzászólással, vagy a korábbi magcseréken összesen legalább 10 felajánlást tettek.
Számukra az igénylés feltételmentes és korlátlan.

Fontos tudni:


Akár Új felhasználók csoportjában vagy, akár Fórumozók csoportjában vagy, ha a Nagy Magcsere Programban eléred a 10. elfogadott felajánlást, automatikusan a Top felhasználók csoportjába kerülsz, és korlátlanul igényelhetsz!

További részletek, kérdések és a program ismertetése ide kattintva olvasható.

A program, ahol a felajánlásokat és igényléseket lehet megtenni, elérhető ide kattintva”

Forrás: terra-kert.hu