Őszi munkák a gyümölcsösbenSokan tévesen azt gondolják, hogy a gyümölcsfák éves gondozása tavasszal kezdődik. Ezzel szemben a hatékony védekezést már ősszel el kell kezdenünk.

3 dolog ellen kezdjük ősszel a védekezést, jellemzően lombhullást követően:

  • gombás megbetegedések ellen
  • kártevők ellen
  • fagykár ellen

Ahhoz, hogy tavasszal a gombás betegségek kevesebb fejfájást okozzanak, ősszel szedjük össze a lehullott levelet, és lehetőleg a védendő fától messzebb komposztáljuk. Ha a komposztálás helyes rétegrendjét nem is tartjuk be, a tetejét mindenképp fedjük le egy vékony földréteggel.

A fán maradt mumifikálódott gyümölcsök az egyik legnagyobb fertőzésforrás, ezért ne feledkezzünk meg ezek összegyűjtéséről sem!

Az őszi lemosó permetezéssel, a fán maradt szaporító képletek, spórák nagy része elpusztítható, így jelentősen csökkenthetjük a tavaszi elszaporodásuk kockázatát.

Az őszi lemosó permetezés, a kártevők áttelelő alakjait is gyéríti, hatásos védelmet nyújt a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák ellen. A réz és a kén a gombás betegségek, az olaj a kártevők ellen lehet segítségünkre, tehát a tavasszal használt olajos rézkén, az őszi lemosó permetezésre is nagyszerűen alkalmas.

A fagykár elleni védekezésben komoly szerepe lehet a fák törzseinek, vastagabb ágainak meszelése. A közhiedelemmel ellentétben, ilyenkor nem a mész fertőtlenítő hatása a fontos, hanem annak fehér színe, amely télen a napfényt visszaverve megakadályozza, hogy a fa kéregalatti része felmelegedjen. Téli napokon gyakran előfordul, hogy napközben a nap felmelegíti a fa törzsét, majd amint elbújik, a fa újra fagypont alatti hőmérsékletű lesz. Ez vezet a fa kérgén, többnyire a törzsön keletkező fagyási sérülésekhez, repedésekhez, ami aztán kiváló fertőzésforrás, és a kártevők is könnyen megbújhatnak ezekben a résekben. Ha a fánk törzsén már van ilyen seb, azt érdemes megnyitni, kitakarítani, majd sebkezelővel bekenni. Ha a lemosó permetezéssel is megvagyunk, híg mésztejjel kenjük be a fa törzsét. A legjobb eszköz erre a célra, az egyszerű gyökérkefe, mert a meszelés közben egyúttal a kéreg fellazult részeit is eltávolítjuk. Ha lemosó permetezés előtt, egy száraz gyökérkefével elvégezzük a kéreg tisztítását, akkor meszeléskor már egy puhább szőrű korongecsetet is használhatunk, amivel lényegesen könnyebben tudunk dolgozni.

A meszelés, a fagyási sebek megelőzése mellett, a tavaszi virágzáskori fagykárok megelőzésében is segítségünkre lehet, hiszen a meszelt fának a nedvkeringése is később indul meg pár nappal, és sokszor ez a pár nap már elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a bibék fagyását.

A felsorolt előnyök mellett, a fehér törzsű fák látványa tisztaságot, gondozottságot, rendet sugall.