Egy kertbarát közösség az online térbenRendhagyó módon, most nem egy szubjektív véleményt, hanem egy beszélgetést osztunk meg az olvasókkal. Ennek oka pedig nem más, mint hogy a világhálót böngészve, egy olyan elhivatott, önzetlen közösségre találtunk, ami ma már nagyon ritka.

A Terra-kert fórum, egy online kertész közösség, egy beszélgetős, tapasztalatmegosztós fórum. A fórum egyik alapítójával történt beszélgetésünk szerkesztett változatát olvashatják a továbbiakban.

 • Mi az a Terra-kert fórum és miért épp ez lett a neve?
 • A Terra-kert fórum egy internetes fórum, ahol hétköznapi emberek, többségében hobbikertészek segítik egymást, tanácsokkal, ötletekkel, tapasztalattal és gyakran erkölcsileg is.A névválasztás mondhatni a véletlen műve. 2014-ben határoztuk el, hogy önálló fórumot hozunk létre. Elsőre ingyenes tárhelyen, ingyenes fórummotorral próbálkoztunk, és szerettünk volna egy olyan nevet, ami kifejezi, hogy ez a saját helyünk, nem függ semmilyen szolgáltatótól, és egyben a kertészkedésre is utal, így az eredeti név némi betűjátékkal a Terratórium lett. Későbbiekben viszont szerettünk volna pár dolgot alakítani a felhasználói felületen, és a funkciókon is. Szerencsére ráakadtunk egy nagyon segítőkész emberre, aki értett ahhoz a fórummotorhoz amit használtunk, jelenleg is ő a fórum adminisztrátora. Azonban a terveink megvalósítása közben, olyan problémákba ütközött, amiket nem lehetett az ingyenes tárhelyen megoldani, így vásárolni kellett egy domain nevet és egy tárhelyet. A rendelkezésre álló domain nevek között pedig a terratorium nem szerepelt. Így esett a választás a hasonló Terra-kert névre. Mára egy teljesen egyedi fejlesztésű fórumunk van, rengeteg hasznos funkcióval.
 • Említette, hogy vásárolták a tárhelyet. Miből tartják fenn magukat?
 • Ez egy nagyon egyszerű dolog, semmiből. A fórumot gyakorlatilag egy baráti társaság tartja fenn, mindenki mindent önkéntes alapon tesz. Az adminisztrátor rengeteget dolgozott ellenszolgáltatás nélkül, a tárhely költségét egy másik tag fizeti, egy harmadik tag moderál és különféle akciókat szervez. Mindenki hozzájárul a fórum működéséhez, ki mivel tud. Jellemzően munkával, és nem anyagiakkal.
 • A beszélgetés alapeleme a fórumoknak, de mára már alig működik ilyen fórum, ezek zömében áthelyeződtek Facebook csoportokba. 2014 óta 6 év telt el. Hogyan tudtak ebben a 6 évben fennmaradni, mi az ami jobb Önöknél mint pl. egy Facebook csoportban?
 • A közösség. A közösség, amelyik mint említettem folyamatosan dolgozik a fórumért, és emellett az évek alatt igazi baráti közösséggé kovácsolódott, még úgy is, hogy sokan még sosem találkoztak egymással. Rendeztünk már találkozót, sokan pedig privát úton keresik meg a személyes találkozás lehetőségét, de ettől függetlenül mindig lesznek olyanok, akik sosem fognak találkozni egymással, tekintve, hogy tagjaink közt vannak Németországtól Ausztráliáig, és az ország legtávolabbi szegleteiből valók is. Amikor baráti közösségről beszélek, valóban barátokról van szó. Az évek során egymással önzetlenül megosztott ismeretanyag, a csere-bere, a különböző ritkaságok beszerzésében történő összefogások, az új módszerek közös kipróbálása mind erről tanúskodnak. A fórum pedig segíti a tagokat, hiszen a tagok maga a fórum. Különféle akciókat rendezünk, és ha technikai problémák merülnének fel, azt is azonnal és helyben orvosoljuk. Emellett a fórumnak közvetlen kapcsolata van a Facebookkal és a Twitterrel, így ennek segítségével bármelyik téma, bármelyik hozzászólás, vagy bármelyik fórumba feltöltött kép bármikor, bármelyik beregisztrált tag által megosztható ezen a két nagy közösségi hálón. Természetesen a legnagyobb kohéziós erő, a növények és a kertészkedés szeretete.
 • Vannak kedvenc témáik, vagy csak meghatározott zöldségek/gyümölcsök kerülnek szóba a fórumon?
 • Ez nagyon változó, mindig van olyan zöldség vagy gyümölcs, ami egy adott évben slágernek számít. Az idei évben a csemegeszőlő volt a legnépszerűbb, de az őszibarack, az alma, a paradicsom vagy a paprika is jó beszédtéma a fórumozónak. Igazából bármi, ami egy kiskertben megterem.
 • Milyen akciókat tud egy közösség szervezni a találkozókon kívül?


 • 2 olyan téma van, amiben úgy éreztük, hogy a közösség tud tenni valamit. Az egyik az évek alatt összegyűjtött tudásanyag eltárolása és mások számára hozzáférhetővé tétele, a másik pedig az új, vagy épp pont a régi, tehát mondhatni a nehezen hozzáférhető növények beszerzése. A tudásunk, tapasztalataink megőrzésére létrehoztunk a fórumon egy Tudástár nevű részleget, ide igyekszünk az egyébként hétköznapi beszélgetések során elhangzott, általunk értékesnek tartott információkat kiemelni. Találhatók a tudástárunkban különböző metszési módok, koronakialakítási technikák és egyéb módszerek, valamint sok fajtaismertető. Lényegesnek éreztük, hogy olyan fajtaismertetők szülessenek, amik valóban az adott fajtát jellemzik, sok esetben ugyan csak egy képpel, de szép számban vannak olyan ismertetők is, amik hasznos, hobbitermesztői tapasztalatokat is tartalmaznak. A legsikeresebb ezen a téren, a Fórumozók által kipróbált paradicsomfajták című fórumrész, ahol 100 fölött jár azoknak a paradicsomfajtáknak a száma, amiket a tagok már kipróbáltak, és megosztották a többiekkel a tapasztalatukat. Akciók tekintetében pedig többször rendeztük meg a Most mutasd meg nevű akciónkat, ahol a nyár folyamán próbáltuk a tagokat ösztönözni, hogy egy-egy számukra kedves növényt mutassanak be. A többiek ezekre szavazhattak, majd a legjobb jutalomban részesült.
  Előfordult olyan is, hogy vetőmag forgalmazókat kerestünk meg, hogy olyan vetőmagokat kérjünk tőlük, amik egy hobbikertész számára elérhetetlenek, mert azon kívül, hogy a ezek a hibrid magok igen drágák, a profi termesztőknek szánt magok 1000 db-os kiszerelésekben kerülnek értékesítésre. Tudom, ez nem a reklám helye, ezért nem is mondanék cégnevet, de az egyik vetőmag forgalmazó nagyon készséges volt, és több fajta paprika vetőmagot is felajánlott nekünk. Ezeket szétosztva, a fórum tagjainak lehetősége nyílt olyan fajtákat kipróbálni, amikkel a profi termesztők dolgoznak.
 • Valóban hasznos, közösségteremtő akcióknak hangzanak a felsoroltak, de úgy tudom, van egy olyan akciójuk amire kiváltképp büszkék. Mesélne erről is egy kicsit?
 • Igen, nem is szerettem volna elhallgatni, viszont az idei évben változások várhatók ebben az akciónkban, ezért túl mélyen nem mennék bele a részletekbe, csak azokat említeném meg, ami biztosan nem változik. A most 6. alkalommal megrendezésre kerülő „A nagy magcsere” elnevezésű akciónk lényege, hogy a tagok nagyon alacsony postaköltséggel tudnak egymásközt magokat cserélni. Ez gyakorlatilag egy online magbörze. Van egy programunk, ami nagyjából úgy működik mint egy aukciós portál. A tagok felajánlhatják azokat a magjaikat, amikről úgy gondolják, hogy másokat is érdekelhetnek. Ezekből a magokból aztán mindenki igényelhet. Januárig szokott tartani a felajánlások, igénylések ideje, ekkor zároljuk a programot, és mindenki kap egy üzenetet, ami tartalmazza azt a címet, ahová az általa felkínált magokat küldenie kell, valamint egy saját magának megcímzett válaszborítékot, amiben majd azokat a magokat fogja megkapni, amiket ő kért. Vagyis minden mag bekerül egy elosztóba, ahol szétválogatásra kerülnek, majd ebből az elosztóból kerül küldésre mindenkinek az a mag, amit kért. Tehát sok ember tud egymással magokat cserélni úgy, hogy személyenként csak 2 db boríték költségét kell finanszírozni.
 • Ki vehet részt ebben a magcserében? Csak a tagok, vagy akár én is?
 • A helyes válasz, hogy bárki, de tagnak kell leni, tehát regisztrálni kell a fórumra, ami ingyenes és feltétel mentes. Ez szükséges ahhoz, hogy kezelni tudjuk a felajánlásokat, és az igényléseket. Mint említettem, az idei évben kicsit változik majd a szabályzat. November elején nyitjuk meg a programot a látogatók előtt, ezért most több részletet inkább nem mondanék, viszont szívesen visszatérek erre ha már minden egyértelmű, és részletesen is ismertetem a magcserét a későbbiekben. Illetve szívesen vesszük majd akár az erre a célra létrehozott fórumtéma megosztását is, ha lehetséges.
 • Természetesen! Köszönöm, hogy bemutatta nekünk a közösségüket, kívánok Önöknek és a tagságnak jó munkát, jó egészséget, és persze kellemes pihenést a téli időszakra!