Nem csak tablettákból áll a világA szervezetünk vitaminokkal való feltöltése, nagyon fontos az őszi időszakban, különösen járvány idején. Sokan folyamodnak tablettákhoz, mások pedig azt gondolják, a napi táplálkozásuk során elegendő vitaminhoz jutnak. A kiegyensúlyozott étrend, a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségek/gyümölcsök elfogyasztása, komoly segítség az immunrendszerünk számára, természetes, komplex vitamin és tápanyagforrások. A zöldségek/gyümölcsök fogyasztása, már rosttartalmuknak köszönhetően is jó szolgálatot tesznek, tehát bármilyen formában is fogyasszuk, csak a hasznunkra válhat.

Az őszi hónapokban még viszonylag sok és kellemes alkalom van a vitaminpótlásra, hiszen rengeteg zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, de a téli hónapokban sem kell ezeket mellőznünk, legfeljebb más formában jutunk hozzájuk. Egy lassan elfelejtett téli vitaminbombára hívjuk most fel a figyelmet, a mustra.

Október elején a legtöbb kiskertben még javában érnek a különböző szőlőfajták, de akiknek nincs, vagy esetleg városban laknak, azoknak sem kell lemondaniuk erről a remek italról, hiszen a piacokon még nagy választékban juthatunk szőlőhöz. Most biztosan vannak akik bonyolult berendezéseket látnak maguk előtt, daráló, prés, szüretelőkád, hordó, szűrők, stb., pedig egy család számára elegendő mennyiségű must, otthon, akár egy panellakás konyhájában is könnyen elkészíthető.

Lehetőleg olyan szőlőfajtát válasszunk, ami tökéletesen érett, édes, egészséges, nem túl tömött fürtszerkezetű. A vörösborszőlő fajták mustja szebb, viszont kicsit savasabb, amire az érzékenyebb gyomrú fogyasztóknak érdemes figyelni. A legjobb módszer, ha megkóstoljuk a szőlőt. Ha az ízlik, a musttal sem lesz másképp.

A vásárlás után (ha nem saját termést dolgozunk fel), érdemes többször átmosni a fürtöket, hiszen nem tudhatjuk mikor és mivel kezelték. A mosást végezzük többszöri vízcserével, majd végül folyóvízzel öblítsük le. Ne felejtsük el, hogy ez a must nem fog kiforrni, így különösen fontos, hogy a lehető legtisztább környezetben történjen a feldolgozás. A mosást követően leszemezzük a szőlőt, egyben ez a válogatás is, hiszen csak az egészséges szemeket szedjük le. A zúzást végezhetjük kézzel is, majd többszöri szűréssel, nyomkodással kinyerjük a szőlő levét, de akinek van esetleg motoros húsdarálója, amihez van paradicsom passzírozó feltét, annak sokkal könnyebb dolga lesz. Ezek a készülékek már kb. 15 000 Ft-tól kaphatóak, érdemes beruházni, mert akár húsdaráláskor, akár most, akár télen hurka/kolbász töltés alkalmával, nagyon meg tudja könnyíteni a dolgunkat.

Ha a passzírozót választjuk, a szemeket bátran egészben beletehetjük, de célszerű némi állás után a visszamaradt magot és héjat legalább egy de inkább 2 alkalommal újra átküldeni rajta. A teljes művelethez, így is bőven elég egy konyhaasztalnyi hely.

A kipréselt levet több módon is tartósíthatjuk, de mivel pont az egészségünk megőrzése a cél, én a fagyasztást ajánlom a leginkább. 0,5 literes flakonokba töltve, a téli estéken egy 5 tagú családnak bőven elegendő adagokat készíthetünk. A fagyasztóból kivett must, nem tartalmaz tartósítószert, hűtőben 4-5 napig garantáltan eltárolható. Gondoljunk csak bele, egy januári este 1 dl must elfogyasztásával annyi hasznos anyaghoz juthatunk, mintha elfogyasztottunk volna egy közepes fürt szőlőt.

Hát nem ez az egyik legkellemesebb vitaminpótlás?