Politikai tudathasadásEgy ideje figyelem, hogy a politikai elfogultság, hogyan jelentkezik a koronavírushoz való viszonyunkban.

A kormány álláspontja viszonylag egyszerű, vírus van, veszélyes, védekezni kell ellene. Hogy ezt mennyire csinálja jól, vagy rosszul, abba most nem mennék bele, mert az egy egészen más téma, mint amiről most írni szeretnék. Talán egyszer majd sorra kerül az is.

Az ellenzék kicsit másképpen működik, ők jobban szeretnek kiragadni egy-egy részt a kormány intézkedéseiből, és azt vitatni, bírálni. Nincs is ezzel igazából semmi baj.

Érdekes viszont megnézni, hogy a 2 tábor szimpatizánsai, hogyan viszonyulnak a vírushoz. Ha egy kormányközeli média bejegyzéséhez küldött hozzászólásokat, reakciókat nézem, akkor azt látom, hogy egy-egy koronavírusos bejegyzés alatt többségében szomorú hangulatjelek és sajnálkozó hozzászólások láthatók.

Ha egy kormánytól független portál bejegyzéseit nézem meg, és szándékosan nem sütöm rájuk, hogy valamelyik ellenzéki párthoz/ideológiához köthetők lennének, már sokkal több a nevető hangulatjel, vagy a vírus veszélyességét, akár létezését is kétségbe vonó hozzászólás.

Leegyszerűsítve: akik szimpatizánsai a kormánynak, azok körében a hírportálok megosztott bejegyzései alatt, elenyésző számban fedezhető fel a vírustagadás. Ezzel szemben a kormányt egyébként elítélő kommentelők között, sokkal nagyobb arányban vannak jelen.

Miért lényeges ez? Mert vírustagadók jelentős része szerint, a koronavírus csak egy eszköz, gazdasági hatások elérésére szánt eszköz, egy globális pénzügyi trükk. Igen ám, viszont ebben az esetben, kell lennie egy globális szintű, nagy hatalmú gazdasági szövetségnek, úgymond háttérhatalomnak, ami ezt az egészet kitervelte és elrendezte. A baj viszont az, hogy a hátérhatalom létezése és működése, leginkább a kormány retorikájának a része.

Tehát aki most a vírusos bejegyzések alá nevető fejeket tesz, mert azt gondolja, hogy a vírus nem is létezik, csak kitalálták, hogy egy újabb válságot idézzenek elő, közben pedig a kormány bukásáról álmodozik, az nem árt ha tudja, hogy amit tesz, az színtiszta sorosozás.