Augusztusi hétvégi elfoglaltságAz ünnepnapok, és az ünnepnapokkal járó hosszú hétvégék, régóta hatással vannak a kertészkedők munkabeosztására, hiszen ilyenkor lehetőség nyílik a több napot igénylő kerti munkák elvégzésére. Már a rendszerváltás előtt is megvolt a kapcsolat az ünnepnapok, és a különböző kerti munkák időpontjai között.

Március 15.-én a hidegtűrő zöldségek vetése, április 4.-én a burgonya vetés ideje volt, május 1.-én a palántázásra való felkészülés, augusztus 20.-án pedig a burgonya kiásása került sorra.

Mára már a legtöbb kert jelentősen megváltozott, a házi állattartással együtt szorult ki a pl. háztáji kukoricatermesztés is. Jellemzően kisebb területen gazdálkodunk, sokan már a burgonyatermesztést is feladták, de a paprika, a paradicsom és más zöldségfélék, még a legtöbb kertben megtalálhatók.

Módosultak tehát az ünnepekhez köthető kerti munkák is, így az augusztus 20.-i hosszú hétvégén, a betakarítás mellett a feldolgozás is komoly szerepet kap. Sokan töltik a hétvégét a paradicsom betakarításával, befőzésével. Nem mindegy viszont, hogy milyen célra, milyen paradicsomot választunk.

A klasszikus paradicsomlé készítésére a legtöbb paradicsom alkalmas. A lényeg, hogy egészséges, és érett terméseket válasszunk. Ha a paradicsomunk nem elég érett, pár napig egy asztalra kitéve érlelhetjük.

Ha sűrűbb paradicsomlevet szeretnénk eltenni, szószokhoz, mártások alapanyagaként, akkor a húsosabb, kevesebb vizet tartalmazó fajtákat érdemes választani. Legtöbbször ezek a paradicsomfajták már a termés külalakjában is különböznek az átlagos paradicsomoktól. 

Ha egy hosszúkás alakú paradicsomfajtát választunk, jó eséllyel sokkal kevesebb vizet kell majd elfőznünk mint a hagyományos kerek fajtákból.

Mosás és darabolás után, addig főzzük a paradicsomot, amíg a húsa szétmállik a főzőedényben. Kézzel szétnyomkodva a paradicsomokat, gyorsíthatjuk a folyamatot.

Ezt követően passzírozzuk, szétválasztjuk a magot és a héjat a hústól és léttől. Többféle passzírozó kapható, a darálóhoz hasonló felépítésűtől a halpasszírozóig. Tapasztalt háziasszonyok sokszor használnak családi ereklyének is mondható eszközöket, egy jófajta passzírozó több generációt is kiszolgál, és sokszor a kinézetük ellenére hatékonyabbak mint az újak. Ha venni szeretnénk ilyen eszközt, talán a legjobb tanács az lehet, hogy kerüljük a műanyagból készült olcsó termékeket.

Passzírozást követően addig főzzük a paradicsomlevet, amíg az a kívánt sűrűséget el nem éri. Ivólé esetében, elég megforralni. Melegen töltsük az üvegekbe, majd helyezzük száraz dunsztba. A meleg paradicsomlé sterilizálja az üveget, és tartósítószer nélkül tárolhatjuk a következő téli időszakra

.

Akiknek nincs saját paradicsomja, bátran próbálkozhat piacon vásárolt kisebb mennyiséggel is!